Kazuo Ishiguro : Nocturner

februari 22, 2011 kl. 2:36 e m | Publicerat i Romaner | Lämna en kommentar

I den förra boken på  ”Never let me go”, gestaltade Ishiguro en koloni klonade människor vars livsuppgift var att användas som reservdelar till andra människor. Man hade klonat dem bit för bit så att de till slut upphörde att existera Boken är ruskig och fruktansvärt bra. Ishiguro kommer nära på ett kyligt betraktande sätt.

Den nya boken ”Nocturner” består av fem berättelser om musik och skymning”, fem noveller” som alla skildrar musiken, och musikern, som måste uppfylla en uppgift som  står mot ett mänskligt kontrakt, mot vanlig humanitet. Det är här Ishiguro ställer sina frågor. Var går gränsen för mänsklighet? När upphör den? På samma sätt som de klonade människorna i ”Never let me go” tyst och stilla finner sig i sitt öde gör schlagersångaren Tony Gardner och han hustru det. Deras tid tillsammans är ute. De har haft sina år, de har blivit lyckliga tillsammans, men nu måste det ta slut. Han ska göra come­back, och då måste han skaffa sig en annan hustru, för förnyelsens skull. Ingen av dem vill, men de måste skiljas.Om man ska likna Ishiguro vid någon  författare är  det en annan japan, Haruki Murakami. Idemässigt rör de sig i samma universum, det surrealistiska men ändå igenkännbara. Gränser suddas ut och världar växer samman.

Språket är som hos de flesta Japanska författare, lysande också i översättning. Det verkar finnas en litterär tradition i Japan som via haikun och den medeltida diktningen bygger broar mot den moderna Japanska människan och kulturen. Man kan ana den strama oerhört vackra estetik som än idag formar det moderna japanska samhället.

 Kazuo Ishiguro (jap. 石黒一雄 Ishiguro Kazuo), född 8 november 1954 i Nagasaki, är en brittisk författare av romaner, noveller och TV-manuskript, född i Japan.

Ishiguro föddes i Nagasaki, Japan och familjen flyttade till England 1960. Ishiguro studerade engelska och filosofi och avlade kandidatexamen vid University of Kent 1978 och master vid University of East Anglia 1980. Han blev brittisk medborgare 1982.[1] Han bor idag i London med sin fru Lorna MacDougall och dottern Naomi.

Som ett antal sushibitar radar självklarheterna i hans böcker upp sig mot evighetens klarhet.


”>

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: